REPRODUKTION

VIGTIGT

Før du vælger at ifole din hoppe, er det vigtigt at du har tænkt det hele nøje igennem.
Alle anstrengelserne ender forhåbentligt med, at du ejer to heste året efter.

ANALYSE

Når du har besluttet dig for at din hoppe skal have føl, er det en stor hjælp at skrive brunst observationer ned i en kalender. Det er meget forskelligt hvor tydeligt en hoppe viser brunst, brunsten påvirker hoppen såvel inde i kroppen, ligesom brunsten kan påvirke hoppens fysiske adfærd i større eller mindre grad. Går hoppen i en flok af ”kendte heste” hvoraf der ikke er nogle hingste, og måske heller ikke nogle valakker, kan det være meget svært at skelne brunsttegn.

ER DIN HOPPE I BRUNST?

Her er det ofte hoppeejeren, der kender hesten bedst der kan være en værdifuld hjælp for dyrlægens undersøgelser.

Alle tegn der afviger fra normal adfærden, bør noteres ned. Gentager disse adfærdsmønstre sig i et ca. 3 ugers interval, kan det være hoppens svage brunsttegn.

Der er andre hopper, på hvem det er væsentligt lettere at observerer brunsttegn. De blinker og ”vander” dvs. løfter halen og slattisser primært ved kontakt til andre heste.

De bliver på fold mere urolige og kan gå ved leddet og kalde på nærgående heste, de ellers ikke ville tildele opmærksomhed. Generelt har hopperne de bedste brunster i månederne april og maj, de brunster der kommer tidligere på året er ofte lange og det er ikke altid hoppen udvikler et befrugtningsegnet æg.

Når hoppen er i brunst, kan dyrlægen komme ud til dig og scanne hoppen, ved en sådan scanning kan udviklingen af hoppens æg (kaldes folikkel) observeres.

SCANNING

En scanning er ikke forbundet med nogen fare for hoppen, scanningen foretages ved, at der føres en lille håndscanner ind i hestens endetarm.

På en skærm er det muligt at se et billede af hoppens livmor og æggestokke samt eventuelle befrugtningsmodne folikkler.
Når en folikkel er nået en størrelse på 3,5 – 4 cm er hoppen klar til at blive insemineret. Dette gøres ved at indfører den bestilte sæd via et 0.5 cm tyndt plasticrør i hoppen, oftest reagere den brunstige hoppe ikke på dette.

Opleves at hoppen bliver urolig eller utryg, kan hun gives noget beroligende.
I dagene efter kan igen laves folikkelkontrol på hoppen, for at se om folikklen er afstødt fra æggelederen og forhåbenligt befrugtet.
Er foliklen stadig i vækst i æggelederen kan hoppen på ny insemineres.

ER DIN HOPPE DRÆGTIG

16-18 dage efter sidste inseminition kan i scanne hoppen, ved en scanning på dette tidspunkt, er det muligt at konstaterer om hoppen er drægtig.

Såfremt hoppen ikke er drægtig, har scanningen ikke været forgæves da en evt. ny brunst med ny inseminering typisk vil være nært forestående.
Ved hopper ligesom ved alle andre dyr, sker der et fostertab i løbet af drægtigheden. Dyrlægen kan efter 90 dages drægtighed håndprøve hoppen.
Det er uden gene for drægtigheden, da dette foretages via endetarmen og der ingen kontakt er med hoppen

ADRESSE

Skadevej 6
8765 Klovborg
CVR: 35509011

Åbningstider

Mandag - Fredag
07.30 - 17.00

Samarbejde
FØLG OS